Top

Arbeidsmarkt en productiviteit

Waarom extern werven als de oplossing misschien wel intern ligt?
q

Arbeidsmarkt en productiviteit

Het aantal vacatures in Nederland is nog steeds hoger dan het aantal werklozen. Organisaties kampen structureel met openstaande vacatures. Kunnen we de juiste mensen nog wel vinden? Moet ik me als organisatie anders gaan opstellen? Veel vragen waar niet altijd concrete oplossingen voor voorhanden zijn. 

Waar we de afgelopen tientallen jaren in Nederland steeds wel weer een groep mensen vonden die we konden inzetten, wordt dat door de vergrijzing steeds lastiger en lastiger. Hier hebben niet alleen wij in Nederland last van, maar ook in de landen om ons heen waar we oost Europa ook bij kunnen scharen. De arbeidsmigranten uit die regio zullen ook snel schaarser worden. Ook aan het gemiddeld aantal uren dat er in Nederland (parttime land bij uitstek) zit niet heel veel meer rek in, ingegeven door allerlei regelingen die soms meer werken uiterst oninteressant maken. Hiernaast is ook een grote groep die best wat minder uren zou willen werken, dus ook hier hoeven we het niet te zoeken!

Dus waarom niet focussen op hetgeen er wel is; de huidige organisatie met alle beschikbare resources. Hoe productief zijn we nu eigenlijk met zijn allen? Om hier wat verder op in te zoomen kunnen we een diepgaand artikel schrijven over cultuur binnen organisaties die bij een bepaald type organisatie hoort. Als daar een verstoring in de balans is, dan veranderen de zogenaamde activiteitengroepen in procesgroepen. Het grote verschil hiertussen is dat activiteiten groepen actief en direct bijdragen aan de doelstellingen van een organisatie en procesgroepen dat niet doen. Die zijn afgeleid van de daadwerkelijke acties die leiden tot effectiviteit, efficiency of affectie. Dit heeft een rechtstreeks gevolg voor de productiviteit.

Nu denkt u misschien; Hoe achterhaal ik dit nu in mijn organisatie? Waar zit in mijn organisatie het verbeterpotentieel? Octagon Advies maakt gebruik van Your Identity. Op basis van Your Identity zijn we in staat in een kort tijdsbestek van een paar weken te analyseren waar in de organisatie de procesgroepen zitten en wat daarvan de onderliggende redenen zijn. Als we dat weten, kunnen we direct met de organisatie een aantal verbeteringen doorvoeren om deze groepen weer een activiteitengroep te laten zijn.

Het voordeel van Your Identity is dat we deze analyse snel kunnen herhalen na een aantal maanden om de voortgang en verbeteringen ook daadwerkelijk te meten! 

Voor meer informatie mail of bel naar  [email protected] / 06 29470022 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.