Top

Waarom adoptie en verandermanagement belangrijk zijn voor een ERP-implementatie

q

Waarom adoptie en verandermanagement belangrijk zijn voor een ERP-implementatie

Enterprise resource planning (ERP)-systemen zijn complexe en krachtige tools die de manier waarop een organisatie werkt kunnen transformeren. Het implementeren van een ERP-systeem is echter geen eenvoudige taak. Het vereist een aanzienlijke investering van tijd, geld en middelen, en het heeft invloed op elk aspect van de organisatie, van processen en systemen tot cultuur en mensen. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat de ERP-implementatie niet alleen technisch succesvol is, maar ook organisatorisch succesvol. Dit betekent dat het ERP-systeem effectief wordt geadopteerd en gebruikt door de eindgebruikers, en dat het de verwachte voordelen en resultaten voor de organisatie oplevert.

Een van de belangrijkste factoren die het organisatorische succes van een ERP-implementatie bepalen, is adoptie en verandermanagement. Adoptie- en verandermanagement is de discipline die bepaalt hoe we individuen voorbereiden, toerusten en ondersteunen om met succes verandering door te voeren om het succes en de resultaten van de organisatie te stimuleren. Volgens Prosci, een toonaangevende leverancier van onderzoek en oplossingen voor verandermanagement, is adoptie en verandermanagement geen optioneel of leuk onderdeel van een ERP-implementatie. Het is een cruciaal en noodzakelijk element dat het project kan maken of breken. 

Prosci’s onderzoek naar ERP en verandermanagement 

Prosci heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen ERP en verandermanagement en heeft enkele belangrijke bevindingen en best practices geïdentificeerd die organisaties kunnen helpen betere resultaten te behalen met hun ERP-implementaties. Enkele van deze bevindingen en best practices zijn: 

  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement hebben zes keer meer kans om doelstellingen te halen of te overtreffen dan projecten met slecht verandermanagement. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement hebben vijf keer meer kans om op schema te blijven en twee keer meer kans om binnen het budget te blijven dan projecten met slecht verandermanagement. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement hebben een hogere mate van gebruikerstevredenheid, gebruikersvaardigheid en systeemgebruik dan projecten met slecht wijzigingsbeheer. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement hebben minder weerstand, frustratie en verloop dan projecten met slecht verandermanagement. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement volgen een gestructureerde en systematische aanpak die de drie fasen van verandering omvat: voorbereiding op verandering, beheer van verandering en versterking van verandering. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement passen het Prosci ADKAR-model toe, een eenvoudig en krachtig raamwerk voor het begrijpen en beheren van de individuele kant van verandering. Het ADKAR-model bestaat uit vijf elementen: Bewustzijn, Verlangen, Kennis, Bekwaamheid en Bekrachtiging. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement betrekken en versterken de vijf sleutelrollen van verandering: sponsors, managers, veranderaars, projectteams en medewerkers. 
  • ERP-projecten met uitstekend verandermanagement integreren verandermanagement en projectmanagement en stemmen ze af op dezelfde doelen, plannen en maatregelen. 
    Door deze bevindingen en best practices te volgen, kunnen organisaties de kans vergroten op een succesvolle ERP-implementatie die de gewenste resultaten en uitkomsten oplevert. 

    Conclusie 

    Adoptie en verandermanagement is geen optioneel of nice-to-have onderdeel van een ERP-implementatie. Het is een cruciaal en noodzakelijk element dat het project kan maken of breken. Door het onderzoek en de oplossingen van Prosci toe te passen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun ERP-implementatie niet alleen technisch succesvol, maar ook organisatorisch succesvol is. Dit betekent dat het ERP-systeem effectief wordt geadopteerd en gebruikt door de eindgebruikers, en dat het de verwachte voordelen en resultaten voor de organisatie oplevert. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.