Gregory Bateson heeft zich voornamelijk beziggehouden met de tweede vorm van communicatie. In zijn boek “Naven” heeft hij voor het eerst, bij een stam waar hij op zoek was naar vormen van onbewuste communicatie, ontdekt dat er drie relaties zijn te onderscheiden (maar niet te scheiden) die de volledige verklaring van het begrip cultuur kunnen dekken. Deze drie relaties noemde hij “complementaire relaties” omdat ze vooral de functie van “elkaar aanvullende communicatie” hebben tussen personen. De drie vormen van complementaire relaties die hij kon onderscheiden:
- Dominant – Volgend
- Ondersteunend – Hulpbehoevend
- Expressief – Adorerend
Bateson heeft ze veel later in zijn hoofdwerk “Steps to an ecology of mind” verder uitgewerkt. Deze drie onbewuste complementaire relaties zijn de drie pijlers van cultuur. De drie relaties zijn elementair in de zin dat ze als het ware met elkaar de meest relevante fundamenten van een cultuur vormen. Bovendien komt een cultuur altijd onbewust tot stand.
Deze basisrelaties van cultuur vallen onder “tweede orde leren” (leren te leren). Ze zjin onbewust omdat ze “toevallig” tot stand komen. Het is niet van te voren in absolute zin te voorspellen wie de dominante positie- en wie de recessieve positie in de relatie in gaat nemen.
“Dominand – Volgend” is de basisrelatie waaruit de volgende twee vormen zijn geëvolueerd. Dat betekent dan ook dat in de daaropvolgende complementaire relatie “Ondersteunend – Hulpbehoevend” de voorgaande complementaire relatie ook nog altijd werkzaam is. Dit patroon herhaalt zich ook weer in de volgende complementaire relatie “Expressief – Adoratie”, waarbij de twee vorige complementaire relaties weer in functionele zin zijn terug te vinden. De linker “relatum” van de twee relata is altijd het dominante deel van de relatie. In de relatie tussen twee personen (of groepen) is er altijd één partij op enig moment dominant. Deze dominantie kan in een relatie veelvuldig wisselen, want de dominantie is geen vaststaand gegeven tussen twee individuen of groepen. Personen hebben geen eigenschappen maar wel een karakter. Dat betekent dat er wel voorkeursgedrag is maar dat betekent niet dat gedrag altijd vastligt tussen twee personen.